Cosmetică naturală

Un IMM înființat în 2010 în Regiunea Vest România și-a exprimat intenția de a-și dezvolta afacerea pe termen lung. Experții EEN au analizat nevoile clientului și au realizat o evaluare cuprinzătoare a nevoilor și l-au ajutat să-și extindă capacitățile printr-o gamă de servicii: informații juridice (intrarea pe noi piețe externe; reglementări, cadru legal & înregistrare pentru procesul de etichetare a produselor pe piața germană); oportunități de afaceri (profil, informații despre evenimente B2B, match-making, târguri internaționale relevante); revizuirea afacerii (suport pentru extindere).

În contextul pandemiei Covid19, compania a apelat încă o dată la Enterprise Europe Network, care a ajutat compania să identifice rapid un furnizor de alcool izopropilic din Germania.

Feedback-ul companiei: “EEN Timișoara este un foarte bun partener de afaceri pentru noi. Experții EEN sunt foare dedicați și ne-au facilitat networking B2B de mai multe ori în ultimii ani. Recent EEN Timișoara, ne-a ajutat să găsim un colaborator extern cu care am negociat un proiect de contract agriculture și cu care schimbăm și astăzi materii prime pe o piață de trading. Mulțumim!”

 

Educație

Compania irlandeză de formare în afaceri ICT înființată în 2011 a căutat să-și extindă curricula educațională ca adaptare la cerințele pieței. În noiembrie 2019, biroul Enterprise Europe Network din Regiunea Vest România, a realizat un EOI pentru a facilita conexiunea cu o companie română de formare care dorește să se extindă la nivel internațional.

Cele două instituții de învățământ au convenit asupra unei colaborări transfrontaliere. Ambele companii de formare au început să funcționeze împreună pe 1 aprilie, completându-și reciproc catalogul de cursuri online, concentrându-se pe dezvoltarea acestei colaborări.

Import vinuri

În urma unei misiuni comerciale din La Rioja, Spania dedicată sectorului agroalimentar, care a avut loc în 2019, un importator de vin român a reușit să lege o punte de colaborare cu un producător de vin specializat din Spania.

A reușit astfel să-și completeze gama de experiențe oferite în cadrul atelierelor lor de degustare a vinului.

Servicii de proiectare mecanică și electronică

Rețeaua EEN i-a adus chiar primul client unui startup de servicii de proiectare mecanică și electronică. Start-up-ul a fost înființat în prima jumătate a anului 2019 de o echipă de tineri ingineri care au lucrat anterior împreună la diferite proiecte de inovație.

Compania oferă servicii de dezvoltare a produselor – de la idei de bază la studii de fezabilitate, concept, prototip, dezvoltare de produse, testare și validare, industrializare și întreținere.

Start-up prototipare

În urma unui apel pentru furnizorii de servicii prin intermediul bazei de date Enterprise Europe Network, o IMM italiană specializată în mecatronică, a selectat startup-ul românesc pentru proiectul de prototipare.

După implementarea cu succes a prototipului, compania italiană a stabilit o cooperare pe termen lung cu start-up-ul pentru dezvoltarea hardware-ului pentru o interfață om-mașină (HMI) pentru vehicule comerciale și proiectarea plăcilor electronice.

Turism

Evenimentul de brokeraj MBM Tourism Prague 2020 a fost organizat în cadrul Târgului Internațional de Turism ”Holiday World”. Reprezentanți ai asociațiilor, clusterelor, agențiilor de turism, precum și reprezentanți din domeniul hotelier din peste 25 de țări au participat la o serie de întâlniri bilaterale cu scopul de a identifica parteneri competenți și de încredere.

Cu sprijinul membrilor Grupului Sectorial de Turism și Patrimoniu Cultural al Enterprise Europe Network din România, Craiova (ADR Sud-Vest Oltenia) și din Bulgaria, Dobrich (Camera de Comerț și Industrie), având și calitatea de co-organizatori ai evenimentului, a fost organizată o întâlnire suplimentară, în afara programului, între un institut cultural din Dobrich  și o agenție de turism din Craiova. Aceasta din urmă a devenit partener al institutului, fiind de acord să îl promoveze în rândul clienților săi, incluzându-l ca destinație în pachetele sale turistice pentru Bulgaria.

Totodată, compania a primit sprijin din partea experților Enterprise Europe Network de la nivelul ADR Sud-Vest Oltenia, în vederea stabilirii de contacte directe și cu parteneri din Republica Cehă, Italia, Indonezia, Israel cu scopul de a dezvolta noi relații comerciale.

Tehnologie

Sistem automat de precizie pentru plivirea buruienilor – tehnologie românească aplicată în culturile agricole bulgare.

O companie din Craiova, companie specializată în cercetarea, proiectarea și producția de echipamente și instalații de automatizare, a solicitat sprijinul biroului Enterprise Europe Network (EEN) din cadrul Universității din Craiova pentru găsirea de potențiali parteneri în vederea transferului de tehnologii dezvoltate către piața bulgară, slovenă sau sârbă. Printre tehnologiile prezentate, s-a numărat și un sistem automat de precizie pentru plivirea buruienilor.

Prin Biroul EEN din cadrul Universității din Craiova și cel al Camerei de Comerț și Industrie Vratsa din Bulgaria, au putut fi stabilite contacte cu firme bulgare de profil. O astfel de companie, specializată în producția și comerțul cu echipamente de curățat semințe, s-a arătat interesată să preia tehnologia, să o testeze, apoi să analizeze introducerea în producție.

Compania românească a oferit și asistență tehnică în testarea și identificarea posibilităților de introducere în fabricație a tehnologiei. Prin acest parteneriat încheiat la finalul anului 2020, se așteaptă o creștere semnificativă a competitivității celor două companii.

Educație

Parteneriat dezvoltat între două companii din România și Franța în vederea depunerii proiectului internațional EUROSTARS (FR/RO/2): Platforma digitală EUROSCRIPT pentru învățarea scrisului de mână.

Compania franceză, o firmă inovatoare ce contribuie la învățarea scrisului de mână prin crearea de soluții digitale, și-a exprimat intenția de dezvolta o astfel de aplicație în cadrul unui proiect de cercetare de tip Eurostars și a solicitat sprijin din partea EEN Camera de Comerț și Industrie Bretagne Franța pentru găsirea de partneri.

Prin intermediul platformei Enterprise Europe Network, Biroul EEN – Universitatea din Craiova s-a implicat în găsirea unui IMM românesc din regiunea de Sud-Vest care să îndeplinească criteriile specifice proiectelor Eurostars. Compania vizată este specializată în dezvoltarea de soluții software mobile și IT. Cu sprijinul celor două birouri EEN, firma românească a devenit partener în consortiul format iar proiectul a fost depus.

Politica de Confidențialitate | Politica de Cookies