INOVARE DIGITALĂ

Elaborarea și implementarea unor servicii inovatoare au constituit demersul unui start-up dedicat domeniului serviciilor de îngrijire pentru copii din Regiunea Vest. Această inițiativă a impus nu doar o analiză detaliată a mecanismelor de funcționare ale afacerii, ci și o evaluare atentă a relațiilor cu partenerii de pe platforma de matching, precum și explorarea posibilităților de inovare pentru a oferi servicii de calitate superioară.
Pe parcursul anului 2022, prin intermediul a șase workshop-uri consecutive, împreună cu echipa Enterprise Europe Network, a fost elaborat un concept de inovare digitală pentru platformă și design a funcționalităților viitoare. Noua arhitectură digitală a sprijinit expansiunea business-ului cu parteneri multipli și accent pe stabilitate și trasabilitate.

 

TEXTILE/INDUSTRII CREATIVE

Un start-up localizat în Regiunea Vest, axat pe inscripționarea de textile promoționale, a decis să-și revizuiască modelul de afaceri în anul 2023. Beneficiind de sprijinul echipei Enterprise Europe Network, compania a demarat un proces de expansiune, fiind sprijinit pentru primii pași în importul de materiale textile din afara granițelor Uniunii Europene. Această inițiativă reflectă angajamentul start-up-ului de a aduce noi dimensiuni și oportunități în domeniul său de activitate, beneficiind de resurse și parteneriate dincolo de granițele convenționale ale pieței locale.

 

ECONOMIE CIRCULARĂ

La jumătatea anului 2023, o întreprindere socială dedicată reciclării uleiului uzat s-a aflat în plin proces de elaborare a unei strategii de scalare pentru a-și extinde impactul și a contribui la creșterea sustenabilității sectorului HORECA, dar și al consumatorilor casnici. Această inițiativă de scalare a fost demarată prin colaborarea cu echipa Enterprise Europe Network din Regiunea Vest, care a oferit suport esențial în identificarea și conectarea cu o bună practică existentă la nivel internațional. Acest pas a permis transferul experienței dintr-un proiect similar implementat în Creta, Grecia oferind astfel suport pentru organizarea priorităților de dezvoltare și planificarea investițiilor necesare.

 

TURISM

Sprijin privind îmbunătățirea strategiei de marketing pentru o agenție de turism din Oltenia.
O agenție de turism din Oltenia, cu o experiență de peste 30 de ani în domeniu, a beneficiat de serviciile Enterprise Europe Network pentru a-și extinde strategia de marketing, vizând noi destinații de pe glob și atragerea unor noi segmente de clienți.
Cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în calitate de partener Enterprise Europe Network, pe parcursul anului 2023, agenția de turism, a identificat o nouă categorie de clienți cărora le-a creat pachete turistice adaptate: clienții vârstnici. Compania și-a ajustat strategia de marketing pentru a promova grupurile de croazieră și pachetele turistice noi, iar după implementare a înregistrat o creștere a vânzărilor pe acest nou segment.
De asemenea, ca urmare a serviciilor de internaționalizare de care a beneficiat, agenția de turism a intrat și pe o nouă nișă de piață – destinațiile exotice din SUA și a integrat cu succes informațiile primite în activitatea curentă.

 

CERAMICĂ ARTIZANALĂ

Când ceramica de Horezu complimentează textilele daneze.
O companie daneză și-a dorit să amenajeze un stand expozițional de textile într-o manieră creativă și a apelat la serviciile Enterprise Europe Network pentru identificarea unui furnizor de produse din ceramică tradițională, folosite la aranjarea mesei.
Prin intermediul ADR Sud-Vest Oltenia, în iunie 2023, compania daneză a intrat în legătură cu o firmă românească din Horezu – județul Vâlcea, care realizează vase din ceramică artizanală de Horezu, inclusă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO.
Compania din Danemarca a alăturat textilele sale cu articolele ceramice tradiționale din România, astfel încât produsele expuse să se scoată unele pe altele în evidență, la celebrul târg de design danez, Formland. În cadrul evenimentului, peste 1.000 de farfurii, urcioare și boluri din ceramică au fost vândute. Această colaborare de succes reprezintă începutul unui parteneriat pe termen lung între cele două companii.

 

SUSTENABILITATE

Un start-up din Regiunea Sud-Vest, specializat în producerea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor de patiserie reușește să facă primii pași către o dezvoltare durabilă a afacerii. Achiziționarea de echipamente performante care să reducă consumul de materie primă, implementarea sistemelor de energie regenerabilă prin sisteme solare fotovoltaice pentru reducerea costurilor cu energia, implementarea unui software pentru vânzările on-line sunt soluțiile propuse de catre experții Enterprise Europe Network de la Universitatea din Craiova. Pentru finanțare, firma reușește să aplice cu succes la un program național pentru start-up-uri și să obțină fonduri conform planului propus, în iunie 2023.

 

DIGITALIZARE

Conștientă că trebuie să-și sporească eforturile pentru a trece la utilizarea de instrumente digitale și tehnologii avansate pentru îmbunătățirea modelului de afacere, o companie agricolă din Regiunea Sud-Vest a solicitat suport pentru identificarea de soluții care să eficientizeze activitățile operaționale și financiare. Echipa Enterprise Europe Network de la Universitatea din Craiova a propus implementarea unui software pentru planificarea, monitorizarea operațiunilor, proceselor logistice, stocurilor, pentru automatizarea activităților financiare și înglobarea de soluții inteligente de monitorizare precisă a culturilor și a solului, pentru rentabilitate crescută și reducerea costurilor. Prin finanțare proprie, firma a reușit să implementeze software-ul operațional și financiar la finalul anului 2023 și își continuă planul și pentru implementarea de tehnologii digitale de precizie.

 

INTERNAȚIONALIZARE

O companie din Regiunea Sud-Vest specializată în fabricarea și instalarea de confecții metalice s-a adresat biroului Enterprise Europe Netowork din cadrul Universității din Craiova în vederea clarificării unor aspecte legislative privind achiziția de materie primă (alucobond) de pe piața din Turcia. Experții Enterprise Europe Network au oferit informații legate de Acordul de Asociere UE-Turcia, despre produsele industriale acoperite de Uniunea Vamală (inclusiv produsele din aluminiu), despre tarife și despre plata TVA-ului. Achiziția de alucobond de la furnizorul din Turcia a fost realizată în vara lui 2023 și a reprezentat începutul unei colaborări între cele două companii.

 

 

 

Politica de Confidențialitate | Politica de Cookies